066285100 web@vivamedic.rs

Gastroskopija i Kolonoskopija

Gastroskopija i kolonoskopija su nezamenljive dijagnostičke metode u otkrivanju, lečenju i praćenju bolesti digestivnog trakta.

Gastroskopija

 

Gastrokopija je pregled gornjih delova digestivnog trakta (jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog creva) uz pomoć ENDOSKOPA – dugačke, tanke i fleksibilne sonde sa kamerom na vrhu. Ova metoda daje uvid u stanje pomenutih organa i omogućava dijagnostiku različitih oboljenja. Indikacije za gastroskopiju mogu biti simptomi poput otežanog gutanja, abdominalnih bolova, mučnine i povraćanja, krvarenje u digestivnom traktu, čir na želudcu, polipi, tumori itd. Gastroskopija se može izvoditi u lokalnoj ili u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Tokom gastroskopije moguće je uzeti uzorak tkiva za biopsiju ukoliko je to potrebno. Kompletna procedura traje od 5 do 15 minuta.

Kolonoskopija

 

Kolonoskopija se primenjuje kod bolova u stomaku, dugotrajnih proliva ili zatvora, pojave krvi u stolici, anemija… Takođe predstavlja zlatni standard u skriningu karcinoma debelog creva. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da osobe starije od 50 godina preventivno obave kolonoskopski pregled. Tokom kolonoskopije koristi se sonda koja na vrhu ima kameru pomoću koje se precizno mogu uočiti promene na debelom crevu i donjim delovima digestivnog trakta. U slučaju da se tokom pregleda uoče patološke promene poput polipa ili tumora, lekar u istom aktu može uzeti isečak tkiva za patohistološku analizu ili odstraniti promenu. Kompletna procedura traje od 20 do 30 minuta.

Pre samih procedura pacijent će od lekara dobiti specifična uputstva koja se odnose na pripremu za endoskopiju

 

Anestezija

 

Zbog komfornosti pacijenta preporučuje se kratkotrajna intravenska anestezija pri kojoj pacijent spava – procedura nije bolna, nema neprijatnosti, ne radi se intubacija niti stavlja maska. Buđenje je lako i prijatno.

Dostupne preglede možete pogledati u cenovniku ispod.

CENOVNIK

GASTROSKOPIJA
KOLONOSKOPIJA
SKIDANJE POLIPA
KRATKOTRAJNA INTRAVENSKA ANESTEZIJA
PATOHISTOLOŠKI NALAZ

Cene su informativnog karaktera, za više informacija pozvati: 011/7703030

Vivamedic Obrenovac